was successfully added to your cart.

Winkelmand

Allerzielen

By oktober 19, 2017Blog
Allerzielen Herinneringsboom afscheid stamboom

Voor wie steek jij een kaarsje op?

Donderdag 2 november is het Allerzielen. De dag waarop mensen over de hele wereld overleden dierbaren herdenken. Een eeuwenoud ritueel uit de Katholieke Kerk dat de laatste paar jaar nieuw leven wordt ingeblazen. Steeds meer (ook ongelovige) Nederlanders rouwen samen op deze dag. Bijna iedereen heeft wel een geliefde die zo gruwelijk gemist wordt.

En natuurlijk steek ik 2 november ook een kaarsje bij mijn eigen herinneringsboom. Een tijd geleden schreef Differend een levendig verhaal over dit fotomonument dat ik ontwierp. Meer dan 70 jaar geleden maakte mijn opa óók een monument. Een drieluik met foto’s van alle overleden klasgenootjes van zijn dochtertje, die bij het bombardement van Nijmegen zijn omgekomen.

Voor wie steek jij een kaarsje op
Allerzielen swedish_church_campaign
Digitaal waken

Vorig jaar met Allerzielen maakte mijn hart een sprongetje door een bijzonder project uit Zweden. Mensen kunnen online een kaarsje aansteken voor iemand en vanuit huis een digitaal gebed uitsturen. Tegelijkertijd gaat er een lampje schijnen in een boom op de begraafplaats (zie de foto hier boven). Dit filmpje laat zien hoe de lichtjesboom gemaakt werd.

Ook in andere landen worden bomen gebruikt bij het herdenken van dode familieleden of vrienden. In Baltimore pakten ze boom in met gehaakte lapjes (foto hieronder). Elk lapje herinnert aan één dode. Het prachtige kunstwerk in Stratford upon Avon is een herinneringsboom voor alle dakloze overledenen (2de foto hier onder). Elk blaadje dwarrelt voor één dode zwerver.

Allerzielen Remembering tree Stratford on Avon
Allerzielen Tree of remembrance homeless
Stil zijn en stil staan

Veel mensen vinden het fijn een speciale plek in huis te hebben om even stil te zijn of stil te staan bij het verlies van een geliefde. Met de herinneringsboom van OnceUponaTree maak je je eigen fotomonument. Of met een kaarsje erbij, een huisaltaartje anno 2016. Niet alleen met Allerzielen op 2 november. Maar juist op al die onverwachtse momenten van gemis.

Misschien wil je het als symbolisch troostcadeau aan iemand geven die een dierbare is verloren. Herinneringen aan de overleden persoon blijven levend en groeien verder in de boom. Er is plaats voor 28 foto’s van speciale momenten of mooie uitspraken van de persoon die zo wordt gemist. Klik hieronder voor meer informatie.

Kijk en bestel
Allerzielen fotomonument