OnceUponaTree_levensboom_Joods_Historisch_Museum
OnceUponaTree_levensboom_Bar_Bat_Mitswa

Op zoek naar een bijzonder Bar Mitswa cadeau?

Dan heb ik een super leuk idee voor je!

Een prachtige handgemaakte OnceUponaTree, een houten levensboom met het unieke verhaal van de Bar Mitswa. De boom heeft maar liefst 28 fotolijstjes om alle dierbare mensen om de jongen heen samen te brengen. Een blijvende herinnering aan de speciale feestdag en een eyecatcher op elke tienerkamer!

Een levensboom is een belangrijk symbool binnen het Jodendom en staat voor het ontstaan van de wereld en de mens. Een Bar Mitswa is ‘geworteld’ in het leven en hij is nu klaar om verder te groeien en te bloeien! 

De houten Bo is er in verschillende kleuren en wordt met de hand gemaakt van duurzame materialen. Daarnaast heb ik ook een kleinere variant van karton ontworpen: BoMini. Tip: het kind kan BoMini inkleuren zodat het nóg meer z’n eigen levensboom wordt! 

Bestel
Betekenis van Bat Mitsma

Een Joodse jongen wordt als hij 13 jaar is Bar Mitswa, ‘zoon van de wet’. Een Joods meisje is vanaf haar twaalfde verjaardag Bat Mitswa, ‘dochter van de wet’. Vanaf die dag zijn ze volwaardig lid van de Joodse gemeenschap en moeten ze zich net als de volwassenen aan de Joodse regels houden. Deze dag wordt meestal gevierd met een groot feest en het is dan ook de gewoonte een (symbolisch) cadeau aan het meisje of de jongen te geven.

De levensboom: Etz haChayim

OnceUponaTree is geïnspireerd door de symboliek van bomen. Over de hele wereld worden bomen al eeuwenlang gebruikt voor allerlei rituelen. Geboortebomen, wens- en offerbomen etc. Mensen halen hoop en geloof uit de kracht van bomen. Elke boom heeft vele verhalen te vertellen. De ‘Tree of Life’ of עץ החיים in het Hebreeuws, wordt vaak als symbool in de Kabbalah gebruikt, de Joodse mythologie, en staat symbool voor de manier waarop de wereld is ontstaan. Zie hierboven links de prachtige levensbomen van kunstenaar Eli Content in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.