Er was eens…

Een klein meisje dat graag knutselde en verhaaltjes schreef. Dat meisje deed erg haar best op school, mocht toen naar de grote universiteit en ging daarna werken. Heel hard werken. Maar eigenlijk wilde ze het liefst weer knutselen. En verhaaltjes schrijven. Op een dag maakte ze OnceUponaTree. Elke boom heeft een eigen verhaal. Waar kom je vandaan en wie heb je lief? Dit is mijn verhaal.

Ik ben Femke Hertsenberg en woon met m’n jeugdliefde en onze 2 kinderen in een dorp. En ik ontwerp levensbomen. Voor mijn gevoel kwam dit zo maar op mijn pad maar als ik terug kijk is het best logisch. Bomen staan symbool voor veel dingen die ik leuk vind. Het verbinden van mensen, ideeën, iets maken of laten groeien, een verhaal vertellen. Tijdens mijn opleiding bij Artemis gebruikte ik vaak bomen als concept voor mijn werk. Ik houd van de symboliek van bomen. Toen onze kinderen werden geboren, heb ik voor de geboortekaartjes een stamboom ontworpen. Nee, het is heus niet gek dat ik nu in de bomen zit.

Ik moet wel zeggen dat ik een klein duwtje in de rug heb gekregen om ook echt voor mezelf te beginnen. Leve de crisis. Door bezuinigingen werd mijn contract als communicatieadviseur niet verlengd. Die avond besloot ik aan de keukentafel, met man en een fles wijn, dat ik mijn eigen product ging verkopen. Ik wist niet waar ik aan begon, maar dát ik het ging doen was zeker.

OnceUponaTree levensboom verhaal Femke Hertsenberg

Een grote duik in het diepe

Ik vind het een groot cadeau wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, geleerd en al die leuke mensen die ik heb ontmoet. Maar het is soms ook f#cking spannend! De eerste keer dat ik in Egypte bomen bestelde, was ik doodziek van de zenuwen. Voor mijn gevoel moest ik 10 tentamens doen, niet geleerd en ik moest ze allemaal halen. Maar hop hop en plons, een grote duik in het diepe. Mijn volgende productiereis naar Egypte deed ik met 10 vingers in mijn neus.

Elke eerste keer is weer spannend. Mijn vuurdoop op een beurs. Kotsmisselijk was ik. Waarom dóe ik dit, vroeg ik me af. Haal me hier weg! Wie zit er nou op m’n bomen te wachten? Je voelt je zo kwetsbaar. Want mensen betalen voor iets wat ik in mijn eentje heb bedacht. Maar dan… krijg je wildenthousiaste reacties van wildvreemde mensen. En staat je product in bladen, op blogs, in hippe winkels. En krijg je bestellingen uit Japan, Brazilië, Italië… Vervolgens staat OnceUponaTree op internationale beurzen in Parijs, Keulen en Tokyo en begin je langzaam te beseffen, hé best leuk wat ik heb bedacht en nog leuker, al die bestellingen.

Start before you’re ready!

Het liefst ben ik de hele dag aan het ontwerpen. Ik heb een boekje vol met ideëen voor nieuwe producten. Maar ja, die producten moeten ook verkocht worden. Als startende ondernemer kun je vaak niet meteen dure PR bureaus inschakelen. Nu weet ik met mijn PR ervaring aardig hoe je in de bladen kunt komen. Waar ik wel tegen aan liep was mijn gebrek aan online marketingkennis. Ik deed maar wat voor mijn gevoel, een beetje van dit en hapsnap van dat. Ik heb heel veel ideeën maar weet vaak niet waar te beginnen. En als laatste vind ik het vaak best alleen, in mijn eentje vanuit huis werken.

En toen bracht Lou Niestadt mij in contact met de grote verlosser: Marie Forleo en haar B-School. Zij heeft een online programma ontwikkeld waarin je leert hoe je online een business kunt opzetten. Een business waar je blij van wordt en geld mee verdient natuurlijk! Je leert anders naar marketing te kijken, business vanuit je hart, je ‘why’. En Marie zegt: ‘Start before you’re ready’ dus geen gezeur meer van, kan ik niet, durf ik niet, doe ik morgen wel. En door haar mega online platform ben ik in een warm bad beland met andere enthousiaste, creatieve en positieve ondernemers.

Mijn cirkel is rond

Als eigen ondernemer vind ik het fijn het hele plaatje te kunnen maken, niet alleen een product maar ook het vermarkten er van. Het is mijn product waar een eigen verhaal achter zit, dat ik het beste zélf kan vertellen. Daarnaast geniet ik van het contact met mijn klanten. Dat ze mij het verhaal achter hun OnceUponaTree vertellen. Of als ze met eigen ideeën komen. De boom als gastenboek op een bruiloft, als afscheidscadeau voor de juf of laatst voor een dementerende moeder, die heel rustig wordt van alle foto’s in haar eigen levensboom. In een kerk in Zeist staat op het altaar een BoXL met foto’s van alle kindjes die gedoopt zijn. Daar word ik zo blij van!

Ik wil een product verkopen met een goed verhaal. Dus met hand en ziel gemaakt van zoveel mogelijk duurzaam materialen. Een deel van de productie wordt in een sociale werkplaats in Amsterdam verzorgd. Daarnaast is OnceUponaTree sponsor van het eerste Babyhuis in Nederland. Een opvanghuis voor baby’s die (tijdelijk) niet door de moeder verzorgd kunnen worden. Want niet elk verhaal van elk kind begint mooi. De levensboom Bo is vernoemd naar mijn prachtige adoptiedochter. Nu dat ik een bijdrage mag leveren aan hulpeloze moeders in Nederland, is mijn cirkeltje rond.

Vind je het leuk als ik je af en toe een nieuw verhaal vertel? Meld je dan onder deze pagina aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief voor de laatste acties, nieuwe producten en meer. Dan stuur ik je meteen de OnceUponaTree kleurplaat.