OnceUponaTree_drieluik_bombardement_Nijmegen

Vandaag is het 72 jaar geleden dat mijn geboortestad Nijmegen werd gebombardeerd. Die ochtend zou mijn oudtante Sjaan haar nichtje Eveline naar school brengen. Sjaan was echter nog druk met de afwas en had niet zo veel haast. In die tien minuten vielen de bommen en is ook de kleuterschool volledig verwoest. Mijn opa was elders in de stad, heeft z’n fiets ergens neergegooid en is over het puin naar het schooltje toe gerend. Later hoorde hij pas dat z’n dochtertje nog leefde, als enige van al haar klasgenootjes.

Mijn opa was meubelmaker. En om alle overleden klasgenootjes te herdenken, heeft hij een houten drieluik gemaakt met foto’s van alle kindjes. Dit drieluik hangt nu in het gemeentehuis van Nijmegen, dichtbij het monument ‘De Schommel’ op de plaats waar het kleuterschooltje stond. Ik ben heel trots op mijn opa en ik ben ook heel blij dat door nonchalante Sjaan mijn tante Eveline is blijven leven (op de foto rechts, samen met mijn moeder links). Een tijdje geleden besefte ik me pas dat het drieluik van mijn opa veel weg heeft van m’n OnceUponaTree, dat het óók een verhaal vertelt met foto’s. Ik denk dat mijn opa mij onbewust een beetje inspiratie heeft gegeven. Dankjewel lieve Opa!

Vind je het leuk om vaker verhaaltjes van mij te lezen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief (dan stuur ik je ook een zelfgemaakt cadeautje).

De foto hieronder: mijn opa en ik in het gele pakje (toppakje! ook die jurk van mijn oma, te gek)

OnceUponaTree_bombardement Nijmegen